Sound-ul sau a devenit o marca inconfundabila, de curand castigand si o alta dimensiune in afara de ceea ce in acceptiunea ascultatorilor inseamna in mod normal jazz. Nenumaratele recorduri de lansari, concertele in cele mai importante sali de concerte ale lumii, numerosii ani in care a colaborat cu Keith Jarrett sau colaborarea sa fara precedent cu Ansamblul Hilliard au facut din acest original saxofonist, unul foarte popular in toate zonele muzicale din intreaga lume.

 

Garbarek nu a fost niciodata un sustinator al usurintei cu care criticii muzicali impart muzica artistilor pe categorii sau genuri muzicale. Artistul a reusit sa eludeze pe deplin aceasta incercare. Operele sale pot fi gasite cu usurinta in topurile de jazz, muzica clasica sau pop, Garbarek fiind cel mai de succes artist al casei de discuri din Munchen ECM, inca de la inceputurile acesteia pe piata muzicala.

 

Sunetul nu poate crea cu siguranta de unul singur muzica, Garbarek demonstrand in compozitiile si improvizatiile sale maiestria in ceea ce priveste muzica incredibil de armonioasa ce reuseste cu usurinta sa atinga sufletul. Vasta intindere a sound-ului sau cuprinde de la linistea absoluta pana la incantarea graitoare, transmitand o nemaipomenita senzatie de pace ce nu lasa niciun loc plictiselii. Concertele sale se dezvolta intr-o inalta maniera aproape organica, ce furnizeaza o adevarata ascendenta tensiune. Astfel, muzica insasi “respira” si in acelasi timp asigura si spatiul pentru respiratie. Aceasta muzica pare simpla si complexa in acelasi timp. Pare a fi o culegere de imnuri, este jucausa, dar serioasa, introspectiva, dar exceptional de deschisa, intensa mai mult decat sentimentala.

 

In cadrul concertului din Bucuresti – 25 noiembrie, Sala Palatului - Jan Garbarek va fi acompaniat de pianistul sau Rainer Brüninghaus, basistul din Brazilia Yuri Daniel si de maestrul percutionist Trilok Gurtu din India.

 

Acesti muzicieni, toti foarte bine pregatiti si cu inalte abilitati instrumentale, sunt garantia acestei incredibile “calatorii” ce va reprezenta o experienta concertistica plina de momente magice.

 

Inconfundabil simt al densitatii si al ambiantei genereaza un sound ce lasa urme in adancurile sufletelelor celor ce asculta, dandu-le o senzatie aproape senzuala.